En kvantitativ studie om elevers hälsobeteenden och lite annat….

Hej, länge sen jag skrev något i bloggen, jag är desto mer aktiv på FB-sidan En sockersmart skola, ni är varmt välkomna dit. Ska försöka vara lite mer aktiv här inne också, men hittills har all min tid gått till att arbeta med de skolor som är med i projektet. Mycket sockerskolor har tagit min tid sista halvåret. Har också knappt om tid då projektet inte har några stora finanser. Kände dock att jag ville uppdatera er lite om vad som händer. Kul är att media har varit flitiga att uppmärksamma projektet på många sätt sista tiden, bl.a. hade Lilla Aktuellt ett reportage om Svartbäcksskolan, samma skola har blivit uppmärksammad i tidningen Magasin måltid nu i juni-numret. Kocken på skolan (Magnus) är för övrigt nominerad till en av Sveriges 10 bästa skolkockar av White guide junior. Fantastiskt kul tycker vi på Hälsofrämjandet. Även en utav kokerskorna (Maria) på en utav förskolorna som är med i projektet har även hon blivit nominerad i sin kategori.

Tidningen Hälsa hade en helsides annons och beskrivning om projektet i juninumret. Köp gärna tidningen som finns ute nu, en himmelens trevlig tidning i sin helhet.

Tidningen Nyheter24 har vid två tillfällen uppmärksammat framförallt sockerarbetet i projektet, jag fick bl.a äran att skriva min första debattartikel någonsin, spännande upplevelse som väckte många känslor. Här kan ni läsa den:

http://nyheter24.se/sok/En+sockersmart+skola

Socker kan man helt klart säga är ett mycket aktuellt ämne just nu, många som börjar att få upp ögonen för problematiken som hög sockerkonsumtion kan ge. Mycket positivt och bra draghjälp för projektets del.

I början utav året så släppte GIH sin studie som de gjort på projektet. I studien jämför man två klasser som finns med i projektet med två klasser som inte finns med i projektet. Båda skolorna ligger i samma kommun och barnen var i samma ålder. Studien visade på flera signifikanta skillnader till fördel för skolan som är med i Skolmatslyftet – En sockersmart skola. Fantastiskt kul att läsa att projektet ger så mycket fina resultat och även en hel del ringar på vattnet. Studien i sin helhet kan ni läsa här

http://gih.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A874264&dswid=5839

Skojig var också att projektets båda instiftade dagar, En sockersmart dag 21/10 och Smoothiens dag 2/2 fick stor uppmärksamhet på många fronter, direktsänd radiointervju och en massa tusentals människor runt om i landet som firade med oss. Båda dagarna är här för att stanna. Barn och unga behöver mer än någonsin uppmuntras till att välja de bättre alternativen. De är värda det.

Då efterfrågan har blivit stor på just den sockersmarta biten finns nu ett upplägg klart som leder till Diplomering av En sockersmart skola. Hör av er till mig så kan jag maila upplägg och kostnad om ni vill överlämna det till er rektor, förskolechef, kommun etc. Maila på susanna@halsoframjandet.se

Glöm inte bort FB-sidan En sockersmart skola, varmt välkomna dit för inspiration, fakta och information om hur projektet löper på ute i landet.

Ha det gott så hörs vi snart igen/Susanna Almström

Share