Hälsofrämjandet och Masesgården har en gemensam grundfilosofi som bygger på Are Waerlands idéer. Helhetssynen att allt hänger ihop – vi måste äta rätt, röra på oss och se till att vi har mental balans i vardagen. Vi fokuserar på det friska, det som stärker hälsan och den kost vi förespråkar är den laktovegetariska.

Fyllt med spännande aktiviteter

Pehr-Johan Fager och MariAnne Bahlenberg från Hälsofrämjandet åkte upp till Masesgården under en vecka i december för att tillsammans med medlemmar och gäster fira Hälsofrämjandets 80 år. Pehr-Johan höll två föredrag om vår gemensamme grundare, Are Waerland som var mycket uppskattade och jag tror att fler sökte sig till Waerlandrummet på Masesgården efter föredragen för att läsa mer om Are.

MariAnne höll ett föredrag om hormonyoga, som är en mjuk yogaform med ursprung i tantra- kundalini- och medicinsk yoga. Den är mjuk med fokus på andning och våra viktigaste körtlar såsom hypofysen, sköldkörteln, binjurarna, äggstockar samt testiklar. MariAnne höll också fyra hormonyogapass vilket var mycket uppskattat av gästerna. Hon avslutade med ett femte pass, yoga-nidra, en avspänningsmeditation där deltagarna vägleds i avspänning genom hela kroppen. Den avslutades med meditationen Aad Guray som är den vackraste av meditationer enligt MariAnne.

Självklart var det också andra punkter på programmet, det var fullspäckat med föredrag om kost, lymfmassage och medicinsk qigong, förutom stavgång, vattengympa och gemensamma promenader. Utöver det program som ingick i veckan så kunde man gå en kurs i medicinsk qigong, som hölls av Göran Jakobsson.

Vår dagliga rutin

Varje morgon börjar med potatisvatten kl 07.15 för att 07.30 fortsätta med antingen qigong, morgongympa med lymfmassage, vattengympa eller hormonyoga. Därefter serveras gröt med bär.

Sedan följde programmet fram till lunch med Masesgårdens fantastiska utbud av råkost och vegetariska varmrätter. Därefter en kort vila till nästa programpunkt fram till middag som består av råkost, soppa och bröd. Avslutningsvis vid 20-tiden efter sista övningen för dagen, varvar man ner med the och skorpor. Tror inte att någon hade problem att sova.

Riksförbundet Hälsofrämjandet planerar att erbjuda en ny vecka på Masesgården efter att allt lugnat sig på Coronafronten. Vi vill gärna att fler medlemmar får möjlighet att njuta av och på det enda hälsohem i Are Waerlands och Hälsofrämjandets anda som finns kvar i Sverige.

Text och bilder
MariAnne Bahlenberg, förbundskassör

Riksförbundet Hälsofrämjandet, RHF, firade under förra året 80-årsjubileum, men på grund av Corona-pandemin fick vi hänskjuta firandet på framtiden. Vi fick dock en förfrågan från Masesgården om att komma till dem och fira. Pehr-Johan Fager, vår förbundsordförande, förhandlade fram att medlemmarna i RHF skulle få 30% rabatt på sin vistelse där under vecka 50. I vanliga fall har medlemmar 25% rabatt på Masesgården vid vistelse under hel vecka.