Torsdag den 27.1 kl 18.30 – 20.30

På grund av den snabba smittspridningen återkommer vi med nytt datum = inställt den 27.1.
Fermentering är ett av våra mest hälsosamma och äldsta lagringssätt. Man vet i dag att fermentering skapar större tillgång på enzymer, viktiga mikroorganismer och bra bakterier. Vissa bakteriestammar som är nödvändiga för vår tarmflora förekommer bara i fermenterade produkter. Så genom att äta och dricka mer fermenterat får vi en gladare mage och bättre hälsa.
Enzymerna stödjer vår matsmältning genom att bryta ner protein, kolhydrater och fett. Dagligen sker ca 200 milj kemiska processer i kroppen där varje process är beroende av ett eller flera specifika enzymer. T ex levern är beroende av specifika enzymer för att kunna avgiftas. immunförsvar, hormonsystem och vätskebalans behöver sina specifika enzymer för att fungera och sömncykeln sina för att vi skall kunna sova gott. Dock ger dagens mat enzymbrist då den inte innehåller tillräckligt med enzymer. Även stress är en faktor som påverkar kroppens enzymnivåer.

Vad är Kombucha?
Kombucha är en hälsodryck som görs av jäst-och bakteriekultur och den innehåller nyttiga ämnen som enzymer, vitaminer, mineraler, probiotika och hälsosamma bakterier.
Grunden är en jästsvamp som startar en jäsningsprocess när den kommer i kontakt med sötningen. Man blandar alltså avsvalnat te och sötning (socker, rörsocker, etc) och tillsätter det till en kombuchasvamp. Låt stå ca en vecka, smaka av.
De äldsta dokumenterade källorna som talar om användningen av Kombucha är ca 2200 år gamla.

Under kvällen lär vi oss att göra vårt eget kombucha-te och vi snabbsyrar grönsaker genom pressning. Du får provsmaka under kvällen och med dig hem får du en ny liten vän – en kombuchasvamp.
Elba Pineda Gustafsson och Carina Lingman lotsar oss genom kvällen

Det här är ett fysiskt möte på Havregatan 10, Vitalklubbens lokaler. Max 10 personer.
Gratis för medlemmar, övriga betalar 250 kr