Friskvårdsprojeket Fredagsfys Sverige har som vision att bli det nya fredagsmyset, med rörelseglädje och sockersmarta godsaker. Nu satsar vi även på en hälsosam dag för de som bor på äldreboenden och givetvis för alla andra, både barn, vuxna och äldre.

Med hjälp av inspiration, motivation och goda exempel vill vi ge våra äldre en dag i veckan med extra glädje, rörelse och sockersmart fredagsmys. Det tillsatta sockret är ett hot mot vår hälsa inte bara för de yngre utan givetvis för alla åldrar, Fredagsfys-äldre vill ge de som bor på äldreboenden goda och hälsosamma alternativ till tillsatt socker.

Rörelseglädje och sockersmart
Ett samarbete har inletts med Haninge kommun för att engagera några av deras äldreboende i verksamheten. Projekt Fredagsfys Sverige har under flera fredagar bland annat besökt Hagagården och Vallagården med rörelseglädje och sockersmart fredagsmys för de äldreboende. Under fredagarna har både boende och personal dansat och rört sig efter bästa förmåga, stående eller sittande, till medryckande generationsanpassad musik. Därefter har man nöjt smakat på en mängd sockersmarta alternativ till godis och kakor.

Att samlas till rörelse och sockersmarta alternativ ger inte bara aktivitet och mindre socker. Det ger en ökad känsla av samhörighet, mycket glädje, skratt och frisk luft.

Utbildning och inspiration
Hösten 2020 kommer Fredagsfys Sverige att utbilda och inspirera de som jobbar på äldreboenden i Haninge kommun, så de kan fredagsfysa på egen hand och Fredagsfys kan jobba vidare med  att glädja fler kommuners äldreboende.

Fredagsfys Sverige tror på att fokus på rörelse, näring, utevistelse och samhörighet i kombination med ett sockersmart tänk, kommer att ge en stor och hållbar samhällsvinst på flera plan. Fredagsfys Sverige vill utöka sitt samarbete med många fler kommuner och äldreboenden och få till en bred spridning i hela Sverige.

Vill du vara med? Kontakta verksamhetsansvarig Susanna Almström susanna@halsoframjandet.se 070-734 04 86