Fredagsfys med rörelseglädje

På fredag den 18 september, firar vi fredagsfys-dagen! Fira dagen med mer rörelse och mindre socker tillsammans med kollegor, elever, familjen och våra seniorer på alla äldreboenden.

Ta en bild på hur ni firar och lägg upp med hashtaggar #fredagsfysdagen #sockersmart #fredagsfyssverige #hälsofrämjandet

Tillsammans skapar vi ett friskare Sverige! Generation fredagsmys blir generation fredagsfys, utan att tulla på myset.” Tillsammans med Svenska Postkodsstiftelsen, Diabetesorganisationen, Idrottens Kraft, Gålöstiftelsen, Rörelserådet, Frisk mat, Kostfonden och Brännpunkten

Fredagsfys-dagen alltid tredje fredagen i september.

Fakta
Fredagsmys etablerades under 90-talet och är något som de flesta barn/unga förknippar med stillasittande och sockerrika livsmedel. Stillasittande är en av vår tids största utmaningar, svenska barn sitter still nästan 9 timmar per dag. Samtidigt ökar sockerkonsumtionen, idag vet vi att 22 % av barns totala energiintag kommer från tillsatt socker. WHO:s uppsatta mål är max 5 %.

Sockerkonsumtionen och stillasittandet ökar markant under helgerna. De här två problemen vill Fredagsfys vara med och lösa – fort, rättvist och på bredden, därför används till största delen förskolan och skolan som arenor.

Fredagsfys Sverige vill se hela Sverige fredagsfysa. Vi vill

  1. Inspirera till ökad fysisk aktivitet hos barn och unga samt sprida information om vikten av rörelse som skapar ringar på vattnet.
  2. Informera om sockrets effekter samt inspirera till att fredagsmysa under mer hälsosamma former med bättre alternativ.

Fredagsfys är idag Sveriges ledande inkluderande innovativa projekt för fysisk aktivitet och hälsa. Vi vill förändra dagens generation fredagsmys till generation fredagsfys utan att tulla på myset.

Läs mer på FredagsfysSverige.se