Färdiglagade maträtter, så kallad industrimat är ofta näringsfattiga men energirika. Det betyder bland annat att vi ger kroppen en massa energi, kalorier, utan att tillföra någon annan näring. Det skapar en stunds mättnad men skapar brist på andra viktiga ingredienser som vi behöver för att hålla oss friska. Den färdigproducerade maten innehåller också oftast socker och salt i överflöd, smaker som gör att vi triggas till att äta mer än vi behöver.

Mat från riktiga matvaror

I naturliga matvaror, råvaror, finns däremot en mängd bioaktiva ämnen som samverkar i kroppen för bibehållen balans mellan alla funktioner. I naturliga matvaror finns också kostfibrer, den otroligt viktiga näringen för att våra tarmbakterier ska leva och må bra och hålla tarmen frisk. 

Hälsofrämjandet arbetar för att skapa kunskap om och möjlighet för alla att äta en så naturlig och hälsosam kost som möjligt, utan tillsatser och gifter. Med en naturlig och ren mat förebygger vi många sjukdomar som uppkommer på grund av brist på rätt näring.

Förebygga istället för att dämpa symtom

Det vi idag kallar för läkemedel och medicin tar bort och lindrar symtom men botar inte orsaken till att symtomen har uppkommit. För att åtgärda orsaken till de symtom som syns måste man göra en grundlig analys av hela personens livsstil och åtgärda de bakomliggande sambanden till ohälsa. Detta upptäcker fler och fler av oss idag. Om man till exempel fokuserar på att bota sin förstoppning genom fiberrik mat och mer aktivitet, så upptäcker många att även till exempel huvudvärk och eksem försvinner. Hälsofrämjandet uppmanar till ökad satsning på att förebygga sjukdom.

Maten har en grundläggande betydelse för hälsan, det vi äter är inte bara bränsle som håller oss igång utan kroppens celler förnyas ständigt och det vi väljer att stoppa i munnen utgör också byggmaterialet i den processen. Vi blir alltså bokstavligen vad vi äter och det är upp till var och en att välja vad den vill bestå av.

Kosten påverkar inte bara den fysiska hälsan utan har även stor inverkan på vår mentala hälsa och vårt  känsloliv.  Men det är inte lätt att fatta medvetna beslut utan kunskap, Hälsofrämjandet verkar för att sprida information så att fler kan förstå vilka möjligheter det finns att påverka den egna hälsan och det egna måendet genom vad vi väljer att äta.