Vad är en hälsofrämjande livsstil ? Vår livsstil i vardagen påverkar väldigt mycket hur vi mår. Många sitter still alldeles för mycket helt enkelt. Ett stillasittande liv ger ett litet energibehov, det vill säga vi behöver inte så många kalorier, men vi behöver fortfarande lika mycket näringsämnen till kroppens alla livsvikta funktioner. Ju mindre aktiva vi är och ju mindre vi rör oss, desto svagare muskler och skelett får vi. Ju svagare vi blir, desto jobbigare blir allting och desto tröttare blir vi. Men det är inte alltid sömn som behövs.

Ökad stress och psykisk press

Vad är då anledningen till att vi rör oss för lite? Ofta består våra dagar av alldeles för många aktiviteter. Vi försöker pressa in så mycket som möjligt i dagens tidsschema, att hinna med vardagsmotion blir för svårt. Arbetet ställer höga krav på närvaro och intellekt, privatlivet ska underhållas, barnen behöver stöd och hjälp och så måste du hinna sova också. Det är lätt att det blir en ond cirkel, man är för trött för att ta sig ut i naturen.

Avkoppling och vila

Kan man låta vardagsmotionen komma in i kapitlet avkoppling och vila, så har man vunnit mycket. Ta med vänner och familj ut i naturen, packa med något gott och näringsrikt att äta och dricka och hoppa, lek och busa med allt ni kan hitta på. Det är hälsofrämjande avkoppling och vila. Efter frisk luft och utomhusaktiviteter med trötta muskler, sover man djupt och gott och kommer snart in i den goda cirkeln istället. Hälsofrämjandet verkar för att underlätta ett rikare friluftsliv.