Idag den 1 februari firar vi i Sverige den vegetariska dagen. Den 1 oktober
är det vegetariska världsdagen, så vi är med och firar då också.

Hur vill du fira? Genom att äta vegetariskt hela dagen så klart. Idag 2021 är det superlätt, hela internet svämmar över av vegetariska recept och det är enkelt att hitta vegetariska middagar med influenser från alla världens hörn, om man vill det. Det går också alldeles utmärkt att hålla sig till svensk matkultur utan att tillaga med kött.

Så här i vintertid, när det dessutom i stora delar av landet nu är riktig vinter, värmer det gott med en soppa. Soppa kan man nästan göra på vilka
ingredienser som helst. Vad sägs om en äkta italiensk Minestrone, toppad med parmesan och basilika? Eller en rysk Borsjtj med goda rödbetor, vitkål, lök och morot och en stor klick smetana.

Och så kan man göra linssoppa, champinjonsoppa, tomatsoppa eller varför inte en pumpasoppa? Möjligheterna och variationerna är oändliga. Kanske en svensk spenatsoppa eller en fransk ärtsoppa på gröna ärtor, Crème Ninon. Det finns soppor så det räcker till alla vinterns middagar. Prova, testa och välj dina favoriter att bjuda på nästa gång du kan samla familjen eller vännerna.

En soppa är också lätt att bjuda på utomhus. En stor kastrull, djupa soppskålar och en sked. Klart! Kanske vill du samla grannarna redan ikväll och introducera dem till en vegetarisk middag?