Hälsofrämjandet är en riksomfattande organisation med kansli på Hälsans hus i Stockholm. Riksförbundets styrelse ansvarar för den övergripande nationella verksamheten inom Hälsofrämjandet som bland annat omfattar

  • Kontakter med politiker och myndigheter
  • Kontakter med samarbetspartners såsom Tidningen Hälsa, Svenskt Friluftsliv, Korpen mfl
  • Kontakter med media
  • Nationella kampanjer
  • Ansökningar om statliga bidrag
  • Koordinering och styrning av verksamheten

Förbundsstyrelsen

Anette Almström Kovacic, ordförande
Utbildad lärare i bland annat idrott och hälsa med framgångsrika sim- och friluftslivsprojekt i bagaget. Sedan många år är Anette även ordförande och huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Sandviken, hon har även ett förflutet som ordförande inom idrottsvärlden och ser demokratiska och välgrundade processer som framgångsfaktorer för utveckling. 

Anette Almström Kovacic, ordförande

Anette har sitt ursprung i Haninge men flyttade till Järbo i Gästrikland 2002 för att med sin familj komma närmare naturen, inte minst Kungsberget där utförsåkning lockade. En mer avslappnad livsstil blev ett plus i kanten och skogarna runtomkring utforskas fortfarande och ger kraft och lugn i vardagen. En fylld frys med svamp, bär och egenodlade grönsaker frampå höstkanten är ett måste. 

Anette har vunnit Sandviken kommuns demokratipris för sitt arbete med skolelever där de i ämnesövergripande projektform försökte påverka kommunen att satsa på mer ekologisk och närodlad skolmat. Insändare, namnlistor, radiointervjuer, olika skrivelser mm mynnade ut i ett medborgarförslag som de själva fick redovisa för ett fullsatt kommunfullmäktige.

MariAnne Bahlenberg, kassör
Har arbetat med friskvård och hälsa sedan mitten av 1970-talet. Då med kurser i vegetarisk kost, fasta och föreläsningar inom dessa ämnen. MariAnne har bland annat varit på kvinnofängelset Hinseberg och hållit föredrag om näringslära.

I mitten av 70-talet blev hon också medlem i Hälsofrämjandet. Hennes nuvarande förtroendeuppdrag är ordförande i Stockholmsföreningen samt sedan många år kassör inom Riksförbundet Hälsofrämjandet. Tidigare har hon även varit verksam i Örebro.

MariAnne är utbildad Friskvårdsterapeut, Jympaledare, MediYoga-instruktör samt HormonyYoga-lärare. Just nu utbildar hon sig till Energimedicinterapeut inom Skandinaviska Energimedicinskolan för att fördjupa sin väg till den visa kvinnan. Hon leder även mjuk inkännande yoga och planerar kvinnocirklar i sin verksamhet Vila i systerskap.
Ja, så försörjer hon sig som redovisningskonsult också. Och är vinterbadare.

Susanna Almström, ledamot
Susanna är utbildad Friskvårdskonsulent och Hälsopedagog med inriktning barn och ungdom, även utbildad inom projektledarskap. Hon har under flera år arbetat fram och grundat många hälsoprojekt som drivs via Hälsofrämjandet bl.a. Skolmatslyftet, En sockersmart skola och Fredagsfys Sverige. Hon har även utformat och genomfört olika varianter på lovverksamhet för barn och ungdomar.

Susanna Almström, ledamot

Susanna brinner för sitt arbete att inspirera sina medmänniskor, ung som gammal, till en hälsosam livsstil där både kosten, fysisk aktivitet, utomhusvistelse, sömn/vila och relationer får ta plats. Helhet, balans och glädje är viktiga ledord som alltid följer med i alla möten.

Stefan Mattsson, ledamot
Stefan Mattsson har gedigen erfarenhet att leda och driva företag, bl a med lång bakgrund inom mediebranschen samt över 20 års styrelsearbete i både privatägda och börsnoterade bolag. Är idag VD för mediebolaget Square Publishing AB. Har tidigare erfarenhet som ekonomichef för flera publika bolagen. Stefan är entreprenörsdriven och har även startat upp flera verksamheter, ex Klassikerförlaget Steniq AB och Jacky Betting Ltd.

Stefan Mattson, ledamot

Stefan är uppvuxen i Småland men bor sedan 25 år på Värmdö utanför Stockholm tillsammans med fru, tre flickor och en hund. Har ett stort sport- och friluftsintresse, vilket gör att mycket tid spenderas på fotbollsplanen, i skidbacken och i skogen, antingen med löparskor på fötterna eller på promenad med hunden.

Elin Parmhed, ledamot
Redaktör för Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan. Har mångårig erfarenhet av tidningsproduktion, journalistik, foto och formgivning. Som bokformgivare har hon bland annat jobbat med Annelie Pompes böcker Inre lugn och Naturnära äventyr, den svenska versionen av Sharath Jois bok Ageless (där bilden som bakom bokstäverna i titeln för övrigt är fotograferad i Stora sjöfallet), och Mina första 94 år av Herdis Molinder. Förutom att ivrigt leta upp artiklar och personligheter inom hälsa att skriva om, är hon konstnär och har gett ut en egen barnbok: Var är katten? Kurragömma med Duff & Puff.

Växte upp med fotboll och tennis och gick på fotbollsgymnasium innan en fotskada satte stopp för den karriären. Förutom att vara ute och gå tycker Elin om att köra Les Mills-pass hemma i kombination med den utmanande Stretchit-appen – väl behövligt eftersom hon ofta utbrister ”jäklar vad stel jag är” under passens gång.

Jakob Svensson, suppleant
Jakob är uppväxt i Södermanland men bor numera i Närke och har en dubbel magisterexamen inom biologi och folkhälsovetenskap. Han har ett stort intresse kring företagande och entreprenörskap bl.a. med växthusbutiken www.glashusen.se och jobbar även som lärare samt som beredskapsperson inom räddningstjänsten.

Jakob Svensson, suppleant

Jakob har också tidigare varit engagerad i hälsofrämjandets ungdom och har där varit med och anordnat  aktivitetsveckor och fjällvandringar. Hälsa, odling och friluftsliv är några av Jakobs fritidsintressen.
jakob.svensson.in