Söndag 10.10 kl 12.00 – ca 14.30

Helena Johard är svamp-instruktör, biolog, konstnär och guidar även i skogsbad. Nu bjuder hon in till en vandring i höstskogen och lär oss mer om svamp och använder alla sinnen att upptäcka svamparnas fantastiska värld-skogens wood wide web. 

Vi utgår från hennes barndoms skogar vid Långängen-Elfviks Naturreservat där hon berättar om svamparna hemliga rike, hur de hjälper växter att samtala och dela näring och bildar skogens eget internet. Inne i skogen pausar vi tankarna och saktar ned takten och badar våra sinnen i skogens atmosfär och är här och nu med skogen. Med lugn och ro i kroppen, fördjupar vi oss  i svamparnas värld där uppmärksammar svamparnas färger, former och lukter och till och med smaker. Vi använder all sinnen att bekanta oss med både matsvamparna och förväxlingssvampar och även mindre kända svampar som används till färgning och medicin.  När vi berikat våra korgar med matnyttiga svampar avslutar vi vår vandring med en te-ceremoni i skogen med te från medicin-svampen Chaga eller Sprängticka där vi också går igenom vår skörd och där det finns tillfälle till frågor och samtal. 

Samling: Breviksbadets parkering, vid informationsskylten, 7 min gångväg från Breviks station, spårvagn.

Tid: ca 3h

Vad kommer ni hem med? Ett härligt höstäventyr i naturen och ny kunskap om naturens vilda svamp-skafferi.

Förkunskap: Ingen förkunskap krävs. Kursen är för dig som är nybörjare eller kanske vill berika din kunskap med fler ätbara svamp. 

Vad behöver ni?

Kniv, svampkorg eller liknande och ett sittunderlag. Kläder efter väder, gärna gummistövlar eller kängor. Anteckningsbok, penna och en telefon med kamera är bra att ha.

Kostnad: 150 kr för medlemmar, 250 kr för icke medlemmar

Anmälan till carina@lotus-htsh.se