Idag 12 oktober är det sockerfria dagen och för några dagar sedan var det kanelbullens dag – två totala motsatser – även om det går att göra en typ av kanelbullar utan socker, vilket vi berättade om tidigare.

Hur som helst så skulle det nog vara bra att ha fler än en sockerfri dag. Och när det gäller sockerfri, så är det frågan om sådant vi stoppar i munnen som ska vara fritt från tillsatt raffinerat vitt socker. Socker från naturliga källor som rotfrukter, frukt och bär är faktiskt något helt annat än det raffinerade vita sockret som finns i allt från bröd till godis. Det går att läsa om i en artikel på Hälsobygget.

I artikeln på Hälsobygget finns också en länk till Are Waerlands bok ”Död åt det vita sockret” från 1938 i en starkt redigerad nyutgåva.

Att äta lite tillsatt socker nu och då är dock inte något problem, men våra mataffärer är ju fulla av produkter med tillsatt socker, och det bör vi definitivt minska på. För att kunna göra medvetna val kan ”sockerchecken” vara till stor hjälp.