Både ledare, barn och pedagoger ska gå från lägret och känna att de har fyllt på sin egen ryggsäck med positiva minnen, hittat rörelseglädje, nya vänner och ny kunskap om sin kropp.

Målet med de sommarlovsläger som Fredagsfys Sverige driver är att varje barn ska hitta glädjen i att röra sig fysisk och lära sig sambanden om vad deras kropp mår bra av och
finna sin egen energibalans.
Vi vill att att alla barn ska hitta en aktivitet som känns lustfylld och inspirerande att fortsätta med framöver, säger Susanna Almström, en av initiativtagarna.

Att stärka barnens självkänsla, att få dem att tro på sin egen förmåga och hitta sina egna styrkor, det är vår belöning. Att barnen sedan knyter nya bekantskaper och får minnen för livet är bara ett extra plus. Ett annat av våra mål är också att ledarna får en både teoretisk och praktisk utbildning och erfarenhet som de kan ha stor nytta av i sitt framtida och kommande yrkesliv. På ännu längre sikt bidrar vi till en förbättrad folkhälsa.

När vi ger barn en möjlighet att få delta på ett sommarläger som innefattar en mängd olika aktiviteter och samarbetsövningar så skapar vi möjlighet att fläta samman teori och praktik inom både fysisk aktivitet, allmän hälsa och näringslära. Barnen få kunskap om sin egen kropp och knopp och dess samband och viktigast av allt, samtidigt som de har kul.

Alla barn från 7 år är välkomna till våra sommarlovsläger, men vi lägger mest fokus just nu på att bjuda in fritidsavdelningar från de socioekonomiskt tyngsta områdena i Haninge kommun.

Exempel på aktiviteter barnen får prova är bollmix, dans, traditionella
lekar, samarbetsövningar, parkour etc. Då lägret håller extra fokus på
kost och hälsa så blir det både sockerskola och smoothieinspiration, en
mycket omtyckt ”station”, även för föräldrarna som får hem
små sockerpoliser och smoothieambassadörer. Kunskap som sätter sig och
ger positiva effekter i efterhand och som vi anser är extra viktigt i
dagens samhälle där övervikt och fetma bara ökar, mycket pga. kosten och
överkonsumtionen av tillsatt socker. Studier visar att barn i
socioekonomiska områden har större övervikt/fetma och äter generellt
sämre kost och rör sig mindre, därav extra viktigt att få med dessa
bitar när vi jobbar med den målgruppen.

I år integrerade vi ”våra” 65-plussare som bjöds in under en av dagarna. Med stora avstånd – där barnen stod på ena sidan och de äldre på andra
sidan – så dansade och rockade vi loss tillsammans till många härliga låtar.