Har du upptäckt hur underbart goda våra svenska äppelsorter är och vilken mångfald det finns? Äpplen ställer förstås vissa krav på kunskaper i att hantera dem för att smakerna ska blomma ut fullt. Sådan kunskap fanns allmänt i samhället förr, men har börjat gå förlorad. Nu finns det dock ett nyvaknat intresse både för närodlat och för exklusiva och äkta matvaror.

Supersnabb äppeldessert
1-2 grovrivna äpplen per person
En skvätt mild naturell yoghurt
Ev. en skvätt vispgrädde och/eller en handfull russin
Kanel
Rapadura (mascobado, torkad sockerrörssaft) eller flytande
honung
Dela äpplena och ta ur kärnhusen. Riv halvorna på rivjärnets
grova sida. Häll snabbt på yoghurt och eventuellt grädde och
blanda. Strö över kanel och rapadura vid serveringen. Serveras
omedelbart.

Recept Eva Gustavsson, från boken ”Det godaste äpplet växer nära dig”. I augusti 2020 kom den andra reviderade upplagan av boken med praktiska tips om hur du bäst kan skörda och förvara äpplen samt några enkla och hälsosamma recept. Boken vill bidra till att bevara äpplets kulturarv och väcka intresse för vår egen frukt som ibland har skönhetsfläckar och ibland kort hållbarhet, men som kan bjuda på desto mer smak och näring.