Vila i din utandning. Sätt dig eller lägg dig skönt. Låt kroppen riktigt ta emot stödet från underlaget. Lägg märke till din andning en stund, utan att värdera eller ändra något. Följ din utandning och släpp taget om den gamla luften och låt den gå ut av sig själv. Du bara ger efter i varje utandning. Lägg märke till när utandningen slutar. Där blir det en liten paus i andningen, innan nästa inandning kommer av sig själv. Uppmärksamma denna paus efter utandningen. Vila i denna utandningspaus, och låt den allt eftersom bli lite längre, utan att pressa. Bara vila kvar, och eventuellt kan du känna en stillhet där. Stanna med detta fokus så länge det känns vilsamt. Gärna 5-10 min, varje dag!

Andning för avspänning

Livet börjar och slutar med ett andetag men hur andas vi däremellan? Det kan variera beroende på vad vi gör och vad som händer. Andningen är väldigt lättpåverkad och reagerar lätt på stress, känslor och anspänning. Det viktiga är att andningen sedan kommer tillbaka till en lugn, naturlig och effektiv viloandning. Då kommer även hela vårt nervsystem åter i balans. Hur gör man då?

Fråga dig själv under dagen, hur andas jag?

Genom att stanna upp och känna efter blir du mer medveten om din andning, som är första steget. Bara låt andningen vara. Då släpper man ofta spänningar som annars hindrar andningen. Fråga dig om käkar, axlar och mage är avspända?

Lägg händerna på magen och lägga märke till rörelsen. Liggande är mest avspänt. Andas mjukt genom näsan, som om du doftade på en blomma och låt magen vidga sig när du andas in och ge efter på utandningen. Låt en rörelse guida din andning. Sitt upp och låt bäckenet sjunka bakåt och andas ut. Rör bäckenet framåt och andas in.

Andningen har du alltid med dig och kan återgå till med din uppmärksamhet för att påminna dig om lugn och ro!