Höstens program 2024
Vi hoppas att ni har hunnit njuta av höstens härliga dagar och är laddade inför alla våra inspirerande och hälsofrämjande aktiviteter. Läs vårt aktivitetsprogram för flera tips och för att hitta något som passar just för dig! Vi ser fram emot att ses i höst! 🍏
Hälsningar från Hälsofrämjandet Stockholm
Först lite grundläggande information:
Anmälan till höstens aktiviteter sker till carina@halsoframjandet.se och frågor beträffande programmet kan ställas till Carina 073-980 79 33.
Medlemsfrågor besvaras via info@halsoframjandet.se eller 08-643-05 04.
Varmt välkomna med era anmälningar till höstens aktiviteter som är öppna för alla.
HÖSTENS PROGRAM 2024
Stavgångsvandring Djurgården runt – Allsidig seniorträning i naturen
När Varje tisdag kl 11.00 fram till 17 december
Samling Vid Rio-Träffen, Sandhamnsgatan 4-6
Elba Pineda-Gustafsson, utbildad FaR – och Naturvägledare, fortsätter med den populära stavgångsvandringen runt Djurgården. Stavgång ger dig förbättrad kondition, förhöjd syreupptagningsförmåga, ökad lungkapacitet samt bättre kroppshållning och balans. Deltagande sker utan kostnad för alla. Ingen föranmälan behövs.
För mer information om stavgången, kontakta Elba på 070-734 62 01
Vatten - vårt viktigaste livsmedel med Agneta Månbäck
När: Onsdagen 27 november kl 18.30-20.00
Var: Det här är ett fysiskt föredrag som inte kommer att bandas, plats Wennerbergsgatan 3 i Fredhäll. Ingång på gaveln, dörr med runt fönster.
Närmsta T-banan är Thorildsplan. Fler bussar stannar vid Västerbroplan, sen ca 5 min promenad. Buss 61 har hållplats Wennerbergsgatan.
Varmt välkommen till ett föredrag med Agneta Månbäck som jobbat med vattenrening i 13 år. Hon är dessutom helhetsterapeut och har arbetat i 30 år med olika typer av kroppsbehandlingar, så som lymfmassage, healing, kraniosakral-behandlingar och bioresonans. Agneta är även kost- och näringsrådgivare.
Kvällens föredrag kommer att handla om det livgivande vattnet ur olika aspekter. Vad är vattnet egentligen? Vad gör vattnet i vår kropp? Vad händer när vi dricker för lite? Vi uppmanas ofta att dricka ett par liter vatten per dag, vilket också är förutsättning för att upprätthålla en god hälsa.
Faktum är att många symptom vi lider av är tecken på vätskebrist som lätt kunnat avhjälpas med ett större vätskeintag. Av erfarenhet vet jag att många människor känner motstånd av olika skäl att dricka vatten, vilket är förståeligt. Ett ett stort problem är, trots reklamen som säger att vi har vatten i världsklass, att sanningen är den rakt motsatta och dagligen får vi i oss en coctail av virus, bakterier, parasiter, droger, pfas, bisfenol, mikroplaster, bekämpningsmedel och många andra kemikalier.
När vi sen dricker vatten är det ett kontaminerat vatten och när olika symptom uppstår dämpar vi det med piller och mår ännu sämre. Läkemedelsresterna rinner sen ut i vårt grund- och dricksvatten, där det inte renas fullt ut och så är den onda cirkeln igång. Trots allt detta, finns det mycket positivt som vi kan göra, vilket Agneta kommer att gå igenom under kvällen.
Detta är ett fysiskt föredrag som inte kommer att bandas.
Styrelsen undrar om det finns något intresse för en avslutande gemensam måltid?
När Lördag den 7 december eller söndag den 8 december kl 14.00 alternativt kl 17.00
Var Wennerbergsgatan 3 i Fredhäll. Ingång på gaveln, dörr med runt fönster. Närmsta T-banan är Thorildsplan. Fler bussar stannar vid Västerbroplan, sen ca 5 min promenad. Buss 61 har hållplats Wennerbergsgatan.
Vårt förslag är catering från Vegoekocykeln Där finns flera olika prisklasser att välja på och var och en kan skräddarsy sin egen meny. Vi beställer till, och träffas på Wennerbergsgatan 3 i Fredhäll och HFS bjuder på glögg, dricka och dessert.
Säsongsavslutning på stavgången
När Tisdagen den 17 december kl 11.00
Var Rosendahls Trädgård
Vi bjuder in er alla att delta i säsongsavslutningen på stavgång, vi avslutar promenaden med lunch/fika i Rosendahls Trädgård.
TIDIGARE AKTIVITETER HÖSTEN 2024
Upptäcktsfärd i Västertorps Skulpturpark
När Torsdag 22 augusti kl 18.00 – ca 20.30
Samling Vid den varmt älskade ”Gubben och geten”, strax intill entrén till tunnelbanan på Störtloppsvägen kl 18.00
Kvällsvandring i konstens och kulturens tecken. Söderortsentusiasten, konstnären, årstabon, auktoriserade och nationellt certifierade turistguiden Anders Djerf är vår ciceron i den största skulptursatsningen i Stockholm utanför tullarna i modern tid: Skulpturparken i Västertorp. Invigd 1955 i kungaparets närvaro.
Vi samlas vid den varmt älskade ”Gubben och geten”, konstnär Allan Runefelt, strax intill entrén till tunnelbanan på Störtloppsvägen. ”Gubben och geten” har en spännande tillkomsthistoria, som Anders återberättar.
Sedan fortsätter vi i Skulpturparken.
Vi gör upptäckter av ej signerade verk innanför annars stängda portar och ser det som borde fått fortsätta som Västertorps Konsthall. Galleriet invigdes som konstgalleri 1955 samtidigt med hela Skulpturparken men avvecklades tyvärr knappt tio år senare.
Bland de konstverk i Västertorp som tillkommit efter 1955 lyfter vi särskilt fram väggarna i gången från Störtloppsvägen upp mot tunnelbanans perrong:
- Jörgen Fogelqvists berättande, blästrade ”teckningar” med skildring av Andrées dramatiska och ödesdigra färd med luftballongen ÖRNEN mot Nordpolen – och om återfinnandet 1930. Konstverket skapades 1980. OBS: För att skåda konstverket av Jörgen Fogelqvist, innanför spärrarna, gäller giltigt färdbevis från SL.
Vi kommer att avsluta med gemensam fika då vi också får tillfälle att ställa frågor samt diskutera vad vi upplevt. Kläder efter väder, ta med vad du vill äta samt vattenflaska.
Dagsutflykt med båt till Rindö
När Lördag 31 augusti - vi återkommer med exakt tid och plats när SL:s släppt höstens tidtabeller men räkna med en heldag.
Samling Vi startar från Strömkajen med båt, SL-kort gäller
Ta med Kläder efter väder, samt ta med matsäck och sittunderlag.
På Rindö väntar vår ciceron Konstnären Marianne Hiort af Ornäs vars anknytning till Rindö är att hon bott på ön under sin barndom. Marianne har en konstnärlig bakgrund i Stockholm och Göteborg, språkstudier på universitetet, teknikstudier, samt har hon arbetat på SVT och Sida. Hon har producerat hemsidor i över 20 år, varit engagerad i föreningslivet genom olika konstrundor och är idag konstnär boende i Stockholm.
Marianne visar oss runt på fästningen Redutten, en ”systeranläggning” till Vaxholms Kastell, som skulle komplettera försvaret av inloppet till Stockholm mot ryssarna och som byggdes på 1850-talet. Redutt betyder tillflyktsort och kommer från italienskans ridotto.
Redutten ligger vidunderligt vackert på en höjd nära Rindö Smedja där färjan mellan Rindö och Vaxholm lägger till. Här finns idag renoverade konstnärsateljéer i en miljö omgiven av vallgravar och ”draktänder”, en slags spetsiga stenar, som skulle göra fästningen än mer otillgänglig för fienden landvägen.
Kvällsvandring med Madeleine Bergh
När Onsdag 4 september kl 17.00 – ca kl 20.00
Samling kl 17.00 utanför ingången till höghuset Wenner-Gren Center, Sveavägen 166 (intill Sveaplan)
Ta med Kläder efter väder, ta med vatten, matsäck, sittunderlag etc
”Från Axel Wenner-Gren via nödbostäder och översvämning till Ellen Key.”
Vi börjar vandringen vid Wenner-Gren Center, fortsätter bortåt ”Sibirien” och avslutar i Ellen Keys lekfulla park vid Karlavägen. Vi tittar på offentlig konst och arkitektur och berör även stadsplanering och kulturhistoria. Husen från 1919 vid Cedersdalsgatan tillhör de få bevarade nödbostäderna i Stockholm, numera renoverade. Uppe på Vanadisberget har vi en fantastisk utsikt över Stockholm och får höra om den spännande översvämningen 1954. Vi sätter oss på den sjungande bänken i ”Sibirien” och känner oss till slut som Alice i Underlandet.
Heldagsutflykt till Vikingabyn Gunnes Gård i Upplands Väsby
När Söndag 8 september, vi återkommer med exakt tid och plats när SL:s släppt höstens tidtabeller men räkna med en heldag
Ta med Väder efter kläder, marknaden erbjuder många provsmakningar alt att du tar med egen matsäck
Vikingagården Gunnes gård är ett friluftsmuseum i Upplands Väsby. Här återskapar vi miljön och livet på en bondgård från yngre järnåldern – den tid vi brukar kalla vikingatiden. Gunnes gård är en rekonstruktion av en vikingatida gård från början av 1000-talet. Gården är vackert belägen i ett fornlämningsrikt område där djuren betar på gravkullarna.
Här finns bronsåldersrösen, gravfält från järnåldern och flera runstenar. På en av runstenarna står det "Vibjörn lät hugga stenen efter Gunnes dotter, sin hustru". Det är efter den stenen som Gunnes gården har fått sitt namn. Välkommen på en dagsutflykt där vi vandrar på historiska marker och besöker gården under den fantastiska årliga marknaden.
Vandringens dag på Skillebyholm
När Lördag 14 september, återkommer med exakt tid och plats när SL:s släppt höstens tidtabeller men räkna med en heldag
Skillebyholm har som främsta uppdrag idag att vara en professionell utbildningsplats inom trädgård och odling, med medarbetare och övrig verksamhet anpassad därefter. Denna utflykt är preliminär eftersom det är något omständligt att åka kommunalt då pendel och SL-bussar inte är samordnade och det kan ta lång tid eller för kort tid med olika byten. Det är först när höstens tidtabell är klar som vi kan se hur resan kan genomföras. Kanske tänker du ta dig dit med bil. Hör då av dig om du har några extra platser i bilen.
Vandring vid Tyresö Slott på allemansrättens dag - BLEV TYVÄRR INSTÄLLD PGA FÖR FÅ DELTAGARE
När Fredag 20 september kl 16.00 – ca 19.00
Samling Kl 16.00 vid busshållplats Tyresö Kyrka. (Buss 875 från Gullmarsplan) Vandringen pågår ungefär tre timmar. Vi gör ett litet stopp för att fika så ta med matsäck och lämpliga skor.
På Allemansrättens dag åker vi ut till vackra Tyresö Slott där vi genomför en vandring i Allemansrättens tecken. Vi kommer att utforska Tyresö Slotts fantastiska engelska park, en av de första i sitt slag i Sverige, besöka den lilla skärgårdsön Notholmen och undersöka vad naturen har att erbjuda så här års.
Om Lina Wirén: Lina är licensierad hälsocoach och personlig tränare främst inriktad på naturens läkande verkan på både kropp och sinne. Lina är även naturvetare, odlare, yogalärare, styrelseledamot i Hälsofrämjandet Stockholm samt genomför guidade turer kring trädgårdshistoria.
Följ med på svamptur vid Rösjön med Jenka Andersson
När Lördag 28 september kl 13.00 – 16.00
Samling Vi samlas vid Rösjöbadets camping kl 13.00 dit du tar dig med bil alt kommunalt. Buss 607 går från Danderyds sjukhus alternativt från Sollentuna till busshållplatsen Rösjön. Därifrån är det bara ett par minuters promenad. Stor parkering finns (avgift). OBS! Max 15 personer.
Vi fokuserar på matsvamp men är också nyfikna på annan svamp. Turen vänder sig till dig som är helt nybörjare eller till dig som redan kan några matsvampar och vill lära dig mer. Genomgång av olika svampgrupper, vad man ska tänka på vid svampplockning och artbestämning.
Vi strövar genom skog och mark tillsammans med svampkonsulent Jenka Andersson och tittar på det vi hittar. Vi stannar också och fikar tillsammans.
Detta kan vara bra att ha med:
Kläder efter väder, bäst med långbyxor för att undvika fästingar, mygg och rispor, rejäla skor – kängor/stövlar, svampkorg/papperspåse, svampkniv/liten kniv, lupp för den som har, vatten/eller ngt varmt att dricka, fika, sittunderlag, fulladdad mobil och myggmedel
Besök Hälsofrämjandet Stockholm på Seniorfestivalen
När Älvsjömässan den 1 – 3 oktober. Du hittar oss i monter C08:61
Seniorfestivalen är Sveriges största festival för dig som vill leva ett aktivt liv och upptäcka något nytt igen. Här får du möta ett stort antal utställare med varierande utbud av kvalitetsprodukter samt ta del av flertalet erbjudande. Här finns utställare inom många olika områden; Resor, hälsa, skönhet, kultur, boende, ekonomi, teknik, vård, shopping och upplevelser.
Du kan också prova på eller uppleva flera aktiviteter samt lyssna till det fullmatade scen- och seminarieprogrammet vid våra två scener. Många av våra besökare kommer hit för att hämta inspiration, ny kunskap och få goda råd. Kanske hittar du en ny hobby, din drömresa, får råd inom bank, juridik eller hälsa, hjälp med din tekniska utrustning eller ett gott skratt från underhållningen på scenen.
Öppettider under Seniorfestivalen:
Tisdag kl 10.00 – 16.00
Onsdag kl 10.00 – 19.00
Torsdag kl 10.00 – 16.00
Kombucha-afton med Elba Pineda Gustafsson och Carina Lingman
När Torsdag 10 oktober kl 18.30 – 20.00
Samling Det här är en fysisk träff på Wennerbergsgatan 3, ingång på gaveln, dörr med runt fönster.
Vad är Kombucha?
Kombucha är en hälsodryck som görs av jäst-och bakteriekultur och den innehåller nyttiga ämnen som enzymer, vitaminer, mineraler, probiotika och hälsosamma bakterier. Grunden är en jästsvamp som startar en jäsningsprocess när den kommer i kontakt med sötningen. Man blandar alltså avsvalnat te och sötning (socker, rörsocker, etc) och tillsätter det till en kombuchasvamp. Låt stå ca en vecka, smaka av. De äldsta dokumenterade källorna som talar om användningen av Kombucha är ca 2200 år gamla.
Fermentering – mjölksyrabakterier
Fermentering är ett av våra mest hälsosamma och äldsta lagringssätt. Man vet i dag att fermentering skapar större tillgång på enzymer, viktiga mikroorganismer och bra bakterier. Vissa bakteriestammar som är nödvändiga för vår tarmflora förekommer bara i fermenterade produkter. Så genom att äta och dricka mer fermenterat får vi en gladare mage och bättre hälsa.
Enzymerna stödjer vår matsmältning genom att bryta ner protein, kolhydrater och fett. Dagligen sker ca 200 milj kemiska processer i kroppen där varje process är beroende av ett eller flera specifika enzymer. T ex levern är beroende av specifika enzymer för att kunna avgiftas. immunförsvar, hormonsystem och vätskebalans behöver sina specifika enzymer för att fungera och sömncykeln sina för att vi skall kunna sova gott. Dock ger dagens mat enzymbrist då den inte innehåller tillräckligt med enzymer.
Även stress är en faktor som påverkar kroppens enzymnivåer.
Under kvällen lär vi oss att göra vårt eget kombucha-te och vi snabbsyrar grönsaker genom pressning. Du får provsmaka under kvällen och med dig hem får du en ny liten vän – en kombuchasvamp.
Matlagning - vi lagar till vår egen matlåda och avnjuter den sedan i naturen
När Lördag 19 oktober kl 11.30 – ca 15.30
Samling I Sickla vid hållplats Luma kl 11:30. Dit kan du komma med tvärbanan alt buss.
Vi har bjudit in författaren och kocken Anna H Lundahl för att inspirera oss i det gröna köket. Mer info på www.avskalatbyanna.se
Anna visar oss vegetariska rätter som är lätta att förberedda och ta med på vandringar/utflykter i naturen.
Vi åker till Sickla Strand, Anna tar emot oss i sitt kök och lär oss vikten av att göra rätt val av näringstäta livsmedel att ha med i vår matlåda, där tanken om hälsa, mat och klimat står i centrum.
Därefter fyller Anna våra matlådor och vi vandrar vidare runt Sickla sjö, för att inta vår goda och näringsrika matlåda på ett trevligt ställe. Smakrikt, nyttigt och härligt för både plånboken och vår fantastiska planet! Varmt välkommen att njuta av en vegetarisk matlåda som är rätt och lätt att både laga/förbereda och ta med på utflykten!
Du betalar 100 kr för maten senast den 4 oktober. Anmälan är bindande och mer information om betalningen får du vid anmälan.
OBS! begränsat antal platser.
Skogsbad med Helena Johard
När Söndag 27 oktober kl 13.00 – ca 15.30
Samling Vi träffas vid Stockbyvägens parkering på Lidingö https://maps.app.goo.gl/fLkLt2i7zBSpeMVK9
Om man åker buss tar man 201 från Ropsten och kliver av vid Toppmurklevägen. Därifrån gå man ca 7 min till parkeringen.
Behöver du varva ned och få nya perspektiv? Då kan det vara dags att ta ett grönt och skönt skogsbad och omslutas av naturen. Skogsbad kommer från japanskans Shinrin-Yoku 森林浴 och betyder att man badar sinnena-inte kroppen- i skogens atmosfär. Man rör sig i lugn takt, känner skogens dofter och använder alla sinnen att uppleva naturen och levande varelser på ett vänligt sätt.
Shinrin-Yoku utvecklades i Japan på 1980-talet till följd av ökad arbetsrelaterad ohälsa. Man fann att en lugn och sinnlig kontakt med naturen verkar återhämtande på stress, stimulerar kreativitet och ger ett ökat välbefinnande. Medicinska studier har även visat att Shinrin-Yoku sänker blodtryck och reducerar nivåer av stresshormonet kortisol. Att andas skogsluft stärker vårt immunförsvar och gör oss gladare. Skogen pratar genom att avge olika doftsignaler, fytoncider. Vårt immunförsvar reagerar genom att öka de vita blodkroppar. I jorden finns bakterier, Mycobacterium vaccae som sänker inflammation och stresskänslighet .
Skogsbad kallas också natur och skogsterapi. Vi fördjupar kontakten och samspelet med allt liv som omger oss i naturen. Kanske påminns vi också om vår tillhörighet i naturen och att vi är en del i den organiska väv som spänner över vårt jordklot- vårt hem i rymden.
Blodsocker - Välkommen till ett digitalt föredrag med Bo Engborg
När Tisdag 29 oktober kl 18.30 – 20.00
Det mest kända hälsoproblemet med ett obalanserat blodsocker är diabetes. Men det finns många andra hälsoutmaningar som är förknippade med blodsockerregleringen. Under det här föredraget kommer vi bland annat att ta upp:
-Vad är blodsocker och hur mäts det?
-Konsekvenser av högt och lågt blodsocker
-Blodsocker och insulin
-Organ och organsystem som påverkas av blodsockerreglering
-Kost som balanserar blodsockret
-Vitaminer och mineraler som behövs för blodsockerreglering
-Örter som påverkar blodsocker och insulin
Årsrik men inte gammal! Välkommen till ett föredrag med Steven Acuff
När Tisdag 12 november kl 18.30 – 20.00
Samling Det här är ett fysiskt föredrag som inte kommer att bandas, plats Wennerbergsgatan 3 i Fredhäll. Ingång på gaveln, dörr med runt fönster.
Närmsta T-banan är Thorildsplan. Fler bussar stannar vid Västerbroplan, sen ca 5 min promenad. Buss 61 har hållplats Wennerbergsgatan.
Steven Acuff föreläser om hur hälsosam kost kan vara den sanna ungdomens källa. Steven berättar, med utgångspunkt från sig själv, om hur han själv upplever att bli årsrik utan begränsning genom stelhet eller hälsobesvär. Rik på både år, erfarenheter och kunskap. Varför är det viktigt att tänka också på passande kroppslig motion, bra sömn och mental avslappning så att man bibehåller sina fysiska förutsättningar så länge som möjligt?
Steven har lång och stor erfarenhet då han jobbat som kostrådgivare under många år och över hela världen. Vad är skillnaden mellan genetiska förutsättningar och epigenetiskt inflyttande som bestämmande faktorer i hur vi åldras?
Steven bor i Sverige och håller föreläsningen på svenska.