3 äppelrecept signerade Eva Gustavsson
Eva Gustavsson är författaren till boken Det godaste äpplet växer nära dig. Här delar hon med sig av tre recept.
Supersnabb äppelrätt med en skvätt grädde
Ingredienser
1-2 grovrivna äpplen per person
en skvätt mild naturell yoghurt (gärna ekologisk)
en skvätt vispgrädde och/eller en handfull russin
kanel
flytande honung (kan väljas bort för mindre sötma)
Gör såhär
Dela äpplena och ta ur kärnhusen och riv sedan halvorna på rivjärnets grova sida
Häll snabbt på yoghurt, eventuellt grädde och blanda sedan ihop
Strö över kanel och honung
Servera omedelbart
Äppelsmoothie
Ingredienser (1 portion)
1-2 dl tunna frusna äppelklyftor (det går naturligtvis också bra med klyftor från färska äpplen)
1 knivsudd kanel
eventuellt en aning ingefära
2 dl yoghurt
1 bit leopardbanan (välmogen med svarta prickar) eller 1 tsk honung
Gör såhär
Mixa allting med mixerstav eller mixer och servera direkt
Ugnsbakade äpplen med banansås
Ingredienser (4 portioner)
8 små äpplen eller 4 normalstora
1/3 dl mandel
1/3 dl russin (hoppa över om du inte gillar russin)
1/2 msk honung eller lite mer
kanel
Banansås
2 leopardbananer (välmogna)
2-3 dl mild ekologisk naturell yoghurt
1 knivsudd äkta vanilj eller cirka 0,5 tsk vaniljsocker
1 tsk-1 msk honung
Gör såhär
Hacka mandeln grovt och strö sedan ut den och russinen i en ugnsfast form (behöver inte smörjas)
Skala äpplena, halvera och ta ur kärnhusen
Lägg äppelhalvorna med den kupiga sidan uppåt i formen, klicka över honungen och strö över kanel
Baka i ugnen i 225 grader tills äpplena börjar bubbla, cirka 20 min
Mosa bananerna med gaffel tillsammans med honungen
Blanda med resten av ingredienserna till såsen
Servera genast innan bananen mörknar
Banansåsen är även god att använda till andra äppliga efterrätter.
Artikeln tidigare publicerad i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nummer 3/2022.
Här kan du läsa mer om Eva Gustavsson och hennes bok Det godaste äpplet växer nära dig.