Bada kallbad i Mälaren
Kallbad eller vinterbad blir allt mer populärt. MariAnne Bahlenberg läste att det skulle vara bra för kroppen och hoppade i plurret. Men först blev det kalla duschar för att vänja kroppen.
Kallbadsgrupperna blir allt fler. Inbitna och nyfikna kallbadare går samman för att sänka ned sina kroppar i iskallt vatten. Eller så gör man som MariAnne Bahlenberg och hoppar i plurret själv. Hälsofrämjandet i Stockholms ordförande och riksorganisationens kassör, har badat kallt i ungefär två år och har den senaste tiden tagit för vana att doppa sig i Mälaren varje lördag.
Hur kom du igång med kallbad?
– Jag började med att duscha kallt, för det hade jag läst någonstans att det skulle vara så himla bra för kroppen. Från fötterna och uppåt efter att jag duschat varmt, säger MariAnne Bahlenberg.
Den vintern kallbadade hon inte, men under påsken blev det bad med ett av barnbarnen, och det kalla vattnet bekom henne inte. Från att knappt ha kunnat bada om somrarna i Sverige, kunde MariAnne nu med lätthet kliva ner i iskallt vatten. Och när hösten kom så blev det en fortsättning.
– På den vägen är det. Nu försöker jag bada varje lördag, säger MariAnne.
Varför badar du kallbad?
– Det är inte så att jag blir pigg, glad och euforisk, men jag litar på att jag mår bra av det. Det finns lite forskning som visar att det ska påverka blodomloppet, immunförsvaret och sådana saker, och det är möjligt att det gör det. Men jag tycker framför allt att det är skönt, och en liten utmaning att gå ner i det kalla vattnet.
Vid kallbad sägs det också att blodet bara går runt i bålen och huvudet, men inte ut i händer och fötter eftersom blodet då skulle bli för kallt. Hjärta och hjärna behöver varmt blod.
– Kroppen är smart. Det blir ett stresspåslag, men det ska vara bra för de kroppsegna morfinerna som sätter fart på hela kroppen.
Hur länge är du nere i vattnet?
– En minut ungefär. Men jag måste skaffa handskar för fingrarna fryser. Jag stänker vatten i ansiktet, men doppar inte hela huvudet – då skulle jag vilja har närmare till något varmt. Jag badar i Mälaren och har en bit dit.
Den som intresserat sig särskilt mycket för kallbad kanske känner till Wim Hof som tagit de kalla baden till en helt annan nivå där särskild andning också står på menyn. För MariAnne Bahlenberg blir andetagen inte riktigt så avancerade.
– Går man ner i vattnet och håller andan så mår kroppen inte så bra. Då går det sympatiska systemet igång och man kan bli paralyserad. jag är yogainstruktör och använder bara yoga-andning. Djupt och långsamt hela tiden när jag är nere i vattnet.
Fryser du inte?
– När jag började med kallbad trodde jag att jag skulle frysa, men det gör jag inte alls. Inte när jag går upp heller. Jag tar trappstegen längst ut på en brygga och behöver gå 15 meter, nu när det är vinter går jag barfota också. Men när jag kommer tillbaka till bilen står jag på en handduk, även om jag inte fryser.
Vad kan man göra om man inte riktigt vågar vare sig duscha iskallt eller ta sig ett dopp i vinterkallt vatten?
– Gå barfota eller ställa sig barfota i snön. Det sticker och lever om, men kroppen mår bra av det.
Artikeln tidigare publicerad i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nummer 1/2022.