Bingo & Julia: "Grönkål är grönsakernas Zlatan"

Bingo Rimér och Julia Franzén på Marbella
Bingo Rimér och Julia Franzén på Marbella. Foto: Bingo Rimér

BLI MEDLEM I HÄLSOFRÄMJANDET HÄR

Ständigt i ropet, men just nu mest aktuella med realityserien Bingo & Julia – Julia Franzén och Bingo Rimér är välkända figurer på tv, i sociala medier och på löpsedlar av olika anledningar. Men de jobbar även med hälsa och vi fick ett samtal med dem om bland annat grönkål och utmaningar med mindset.

Robinson, Love Island och Bachelorette Sverige är några av de program Julia Franzén medverkat i de senaste åren. En gång i tiden blev även hennes viknedgång en stor nyhet när hon, som löpsedlarna beskrev det: ”Gick från 90 kilo till fitnessmodell”. Julia var redan personlig tränare och uppståndelsen kring hennes bedrift gav henne många klienter som ville ha hjälp att göra samma sak. Fitnesshetsen var hon däremot egentligen emot.  
– Vara "Fitnessjulia" med hela svenska folket var inte en roll jag kände mig hemma med, säger Julia Franzén. 

Hon gjorde valet att även visa andra sidor, som att njuta av något gott eller ibland festa. 
– Där började jag min framgång som personlig tränare. Människor hade saknat någon som inte gjorde upplägg där man skulle planera sitt liv efter sina matlådor, utan tvärtom – det var ett upplägg som man skulle kunna följa resten av livet och kunna njuta och äta gott. Jag kan hjälpa människor som vill tävla också, men det är inte min målgrupp. Min målgrupp är vanliga människor som bara vill lära sig leva lite mer hälsosamt, säger Julia. 

Julia Franzén

Bingo Rimér flikar in att Julia måste säga någonting om livscoaching kopplat till hälsan.  
– När en klient inte hade fullföljt det upplägg de fått av mig så berodde det aldrig på att de inte förstod vad de skulle göra. Det berodde alltid på att något annat var fel i livet. Fel jobb, fel stad eller fel partner. Det ledde till att jag började livscoacha mer än att coacha till hur de skulle äta och träna. Så fort de kommer ifrån det där som skaver i livet orkar de börja ta hand om sig själva igen. Allting hänger ihop, säger hon.  

Den goda hälsans utmaningar När vi pratar befinner sig Julia och Bingo, som numera är förlovade, i Marbella. Det för oss in på utmaningarna till att hålla en sund livsstil i Sverige där det är mörkt så många månader om året. 
– Det finns så mycket mer inspiration och motivation till att jobba, träna och leva när det är ljust. Det här är ju Europas soligaste stad tror jag och det blir så mycket lättare att ta sig till gymmet eller ge sig ut och springa då, säger Julia. 

Hon lyfter även problemet med den svenska myskulturen när det kommer till kosten och hur det ska tändas ljus och ätas gott kanske lite för ofta. 
– Här är det mer "ska vi gå ut och hajka, ta en lunch ute eller ta med en sallad till stranden?". Det är mycket lättare att göra mer hälsosamma val både vad gäller kost och träning här.  

Bingo Rimér på en häst

Bingo håller med. Han ser tre stora utmaningar för en godare hälsa när man bor i Sverige. 
– Nummer ett är att det är så djupt rotat i oss att äta söta saker. Om vi hittar något sött är vi programmerade att trycka i oss det, säger Bingo Rimér och Julia fyller i: 
–  Såg man ett blåbär förr i tiden så skulle man äta det för då fick man energi. 
–  Det blir ju såklart problematiskt när vi har fri tillgång till sötsaker. Vi måste hela tiden möta det djupt rotade behovet eller programmeringen, säger Bingo. 

Den andra stora utmaningen, som Bingo ser det, är fikakulturen.  
– ”Nu är det fika, ta en bulle” och barnen ska ha glass, någon fyller år och det är tårta. Det blir ett konstant ätande.  

Utmaning nummer tre är att det blir mörkt. Lite D-vitamin och sol underlättar ett mer hälsosamt leverne, menar Bingo.  

Bingo Rimér och Julia Franzén på Marbella
Foto: Bingo Rimér

Om man är fast i det svenska mörkret, hur kan man då göra för att få till träningen och en sundare kost? 
– Föreslå för vänner och familj att ni ska köpa morötter, hummus och guacamole istället för en kladdkaka. Det är oftast inte någon som säger nej, sötsakerna är bara vanegrejer. Det går att göra lite mer hälsosamma val, säger Julia. 

När det gäller träning är Julias tips att testa nya sporter eller sätt att röra på sig. 
– Man ska längta och tycka att det är jättekul att få röra på sig. Det är inte hållbart att gå till ett gym om man tycker det är dötråkigt.  

Ett misstag många gör, och även Bingo en gång gjorde, är att titta för mycket på vad andra gör.  
– Börjar man jämföra sig med andra eller fokusera på saker man inte kan påverka, blir det per automatik en negativ känsla inombords. Mitt första lopp inför Vasaloppet var helt fruktansvärt, mycket på grund av att jag kände mig så dålig. Jag kom näst sist och den som kom sist hade brutit benet. Istället för att tänka att jag ska i mål och att min känsla inte ska påverkas av huruvida jag är först eller sist. Då började jag verkligen jobba med den tanken. Inför varje litet lopp jag sedan gjorde började jag tänka på att ha roligt och ha ett leende på läpparna. Jag ska tänka på att det är härligt att röra på mig och fokusera på att ta mig i mål och att det är det som är den stora behållningen och glädjen. Det spelar ingen roll om andra åker om mig, jag ska bara njuta av min stund, säger han. 

Bingo har gjort en rad olika lopp, som Vasaloppet, Vätternrundan, Ö till ö, Ironman med mera och ser sig som en amatörmotionär som egentligen inte förespråkar att man ska ta i för mycket när man börjar sin resa mot en bättre hälsa. 
– När killar får en 40-årskris anmäler de sig till New York maraton, gör en knäoperation och går omkring och haltar de nästkommande 40 åren. Det är ju bara så fruktansvärt idiotiskt, men så vanligt att man tar i för mycket och överbelastar sig. Det gäller att ta babysteps.  

I samband med att "16 weeks of hell" blev populärt i träningskretsar reflekterade Bingo över hur otroligt extremt och på gränsen till ohälsosamt det är att utsätta sin kropp för den absurda utmaningen. Med hjälp av experter skapade han ett eget program för killar som ville få till en bättre hälsa. 
– På något sätt ville jag inspirera andra till att leva lite som jag gör – att man hittar sätt att få in motionen i vardagen, sätt att förhålla sig till kosten och hitta en hållbar livsstil. Vad och hur man kan äta. Det jag kan konstatera fungerar bäst är att reflektera kring hur ofta man faktiskt äter. Periodisk fasta och en promenad på morgonen visade sig ha en enorm betydelse för viktnedgång och hälsa, känna sig mycket piggare och att man fick ett mer balanserat blodsocker.   

Bingo Rimér med sonen Ringo
Foto: Bingo Rimér

Vad tycker ni är det viktigaste att lära barn om hälsa? 
– Man måste tänka på socker som fienden. Socker är på gränsen till ett samhällsproblem, tycker jag. Det är socker i allt och barn har svårt att förhålla sig till den här sötman. Där har man som förälder ett stort ansvar att hitta alternativa substitut. Det finns andra saker, men det kräver ett lite större engagemang. Att man köper färska bär till exempel. Man kan hitta vägar fram och jobba aktivt med det, det är annars väldigt lätt att man kapitulerar inför barnens socker, säger Bingo som har tre egna barn och ett bonusbarn. 
– Socker ska heller aldrig vara en belöning. Matmissbruk uppstår ofta när man som liten får något gott när man är ledsen, när man är glad och när man ska fira. Men framför allt när man äter när man är ledsen. "Ta en glass så känns det bättre", säger Julia. 

När det gäller aktivitet försöker Bingo skapa lekar som på ett eller annat sätt blir till en typ av motion. Som en hinderbana i trädgården eller dansa till barnens favoritvideos på Youtube. 
– Med några soffkuddar och ett bord kan man köra lekar som "Hela havet stormar" eller "Skeppsbrott". Barnen får på ett lekfullt och naturligt sätt röra på sig. Det är annars väldigt lätt att de sitter och blir passiva med sina mobiler, säger Bingo och fortsätter: 
– Det är egentligen superenkelt. Barn älskar när föräldrar engagerar sig och bekräftar dem i form av lek eller engagemang. Jag är ju ganska barnslig så jag är själv road av att hitta på saker med barnen.   

Hela Hälsan omslag med Bingo och Julia


Vad är din filosofi kring hälsa, Julia? 
– Jag ser det som ett misslyckande som personlig tränare om jag behöver förbjuda klienten att äta vissa saker. Det jag lär ut är att du kan äta en rad choklad, men att lära dig hitta en balans och inte äta en hel chokladkaka eller två som jag lätt kunde göra. Ingenting är förbjudet för allt som är förbjudet vill man ha ännu mer. Den dagen jag slutade förbjuda mig själv saker så slutade jag också gå upp i vikt så fort jag åt något. Det ligger mycket i det psykiska: så fort man äter något och känner skam och stress så tar kroppen åt sig. Ta det med ro och njut så kommer kroppen klara det mycket bättre. Det är väldigt flummigt och djupt, men det är verkligen så.  

Bingo tar vid: 
– Jag är helt övertygad om att dina tankar blir till sanning. 

Han berättar om en podd där de tog upp en studie med människor som fick dricka samma smoothie, men de har fått olika information om hälsofördelarna med den. En grupp fick veta att smoothien var väldigt hälsosam, en annan att smoothien var neutral och den tredje gruppen att smoothien var onyttig. De fick alla dricka samma smoothie, men de som trodde att de druckit en nyttig smoothie fick bättre blodvärden.  
– Det man tänker påverkar hela ens välbefinnande. Bara att tänka ”nu går jag inte till gymmet, nu blir jag i sämre form” gör att ens form försämras. Tankeverksamheten borde vara obligatorisk i skolan. Kraften i tankar och mindset, när man hamnar i en negativ spiral. Jag och Julia jobbar mycket med det här och peppar varandra. Summerar dagen på ett positivt sätt så man somnar med positiva tankar. Det kan ha en enorm inverkan.  

Han lyfter en annan studie. 
– De hade gjort ett test med elitcyklister också. De som hade ett leende på läpparna, ett tillgjort leende, kunde prestera flera procent bättre. Så det man kan tänka på när man går den här morgonpromenaden och kanske känner sig lite trött och grinig. Gör det med leende även om det är tillgjort för det sänder en signal till kroppen att det inte är lika jobbigt. De flesta vet ju att jag alltid ler och det tror jag gör att jag tycker saker är mindre jobbiga. Man kan göra otroliga saker med ett leende på läpparna och rätt inställning till saker och ting. 
– Ett vinnande leende! avslutar Julia.

BLI MEDLEM I HÄLSOFRÄMJANDET HÄR

BINGO RIMÈRS GRÖNA SMOOTHIE

Grönkål och grön smoothie
Foto: iStock.com / izhairguns

Varför gröna smoothies? 
– Vi lever ju i ett modernt samhälle där det är en utmaning att få i sig ekologiska grönsaker. Det mest effektiva sättet att få i sig en grön laddning är att göra en smoothie. Det är också en större utmaning att få barnen att äta sallad än att få dem att svälja några klunkar med en perfekt grön smoothie. I takt med att jag började dricka mycket grönt, märkte jag hur kroppen började absorbera och uppskatta det. Till en början tyckte jag själv att det var för grönt med en grön smoothie, men nu kan jag bara känna hur kroppen blir så glad när man fyller på.   

Vad har du i den? 
– Basen för mig är alltid något ekologiskt grönt, som grönkål, spenat, andra gröna blad och broccoli. Det går lika bra med frysta eko-grönsaker och då blir även smoothien kall. Sen har jag vatten och ibland mandelmjölk när jag vill få den krämig, samt gärna ingefära och svenska ekologiska äpplen.    

Varför just grönkål? 
– Det finns någon lista på grönsaker och grönkål är för mig grönsakernas Zlatan. Jag älskar verkligen grönkål. Det är även gott att steka upp med lite lyxig olivolja till.