Grejen med kimchi är en tarmviktig historia
Den koreanska jästa kålen kimchi har blivit ett populärt tillbehör på många tallrikar, men ”kryddan” har också probiotiska kvaliteter.
Kimchi tillhör det koreanska köket och används ofta som en slags krydda. Namnet kommer från det koranska ordet ”shimchae” som betyder ”salta grönsaker”. Man gör kimchi med kål och kryddor, men man kan även använda andra grönsaker. Kimchi kan jäsa i sin saltlösning i flera veckor för att driva fram smakerna ännu mer, men det räcker vanligtvis med några dagar.
Kimchi får i och med processen probiotiska egenskaper. Den är också rik på vitamin C, vitamin A, fosfor, kalcium och kalium.
Kimchi kan sänka kolesterolet i blodet, sägs stärka immunförsvaret, och kan hjälpa till att minska inflammation. Bland annat, det pratas om att kimchi har ännu fler hälsofördelar, som till viss del backas upp av forskning. Inte dåligt för lite kål på burk.
Artikeln tidigare publicerad i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nummer 1/2022.