Anette Almström Kovacic: Ny ordförande med grön fingertoppskänsla
Anette Almström Kovacic är läraren som tidigt började engagera sig i styrelsearbete. Som nyvald ordförande i Riksförbundet Hälsofrämjandet ser hon fram emot att bygga en modern folkrörelse utifrån 2022 och framåt.
Hälsofrämjandet valde på årsmötet i april fram en ny ordförande för riksförbundet. Anette Almström Kovacic har i stort sett hela hennes yrkesliv jobbat som lärare i idrott, svenska och SO, men arbetar just nu fackligt på heltid som ordförande i Lärarförbundet i Sandviken.
Vad fick dig att tacka ja till rollen som ordförande i Hälsofrämjandet?
– Dels att jag känner mig som en erfaren och kunnig ordförande, dels för att jag läste igenom stadgarna noga och kände att det också var något jag står för – helheten hälsa så som jag tänker att jag vill leva i stora drag. Att det handlar om den här balansen mellan att vara ute i naturen, äta hälsosamt, röra på sig och vila, säger Anette Almström Kovacic som började engagera sig i styrelsearbete redan i början av 1990-talet när hon klev in i det då nystartade Cheerleadingförbundet.
Då en glad amatör, tills några tjejer med en helt annan bakgrund kom in och började prata om formalia, stadgar och beslut.
– Jag fick lära mig den hårda vägen, men insåg att det är formalian som vägleder oss och som vi har att förhålla oss till. Det handlar det inte om vad vi tycker, utan om vad stadgarna säger. Då följer vi dem tills att den demokratiska processen ändrar stadgarna.
Hur passar Häsofrämjandet in i dagens samhälle?
– Människan behöver den här balansen mellan aktivitet, natur, kost och vila. Jag ser människor som vill leva hälsosamt, men där det är en tävling i att leva hälsosamt, och det gör att de blir sjuka i alla fall. De dräneras på energi istället för tvärtom – och det bygger på att man vågar lita på att hitta sin egen väg, vad som är hälsosamt för mig. Det känner jag att Hälsofrämjandet har koll på.
Stadgarna har några år på nacken, men Anette ser inte det som något hinder för att passa in idag.
– Även om det är gamla stadgar så ser jag inga problem med att anpassa dem till moderna aktiviteter. I stadgarna ser jag också att vi har potential och ett ansvar att utveckla verksamheten och fånga upp fler målgrupper.
Vad tänker du om Hälsofrämjandets väg framåt de kommande månaderna?
– Jag tror vi kan nå långt med de styrdokument vi har. Prio ett är att få koll på vilka roller vi har, vilka idéer och samarbetspartners som finns, försöka hitta fler nyckelpersoner och på olika sätt driva hälsa. För att få fram det moderna Hälsofrämjandet och bygga en folkrörelse utifrån 2022 och framåt.
Odlar grönsaker och är ute i skogen
Hennes mest lyckosamma ögonblick som odlare inträffade redan som tioåring när fröet från en paprika lyckades bli en liten buske med en 3–4 centimeters paprika. Och redan som 19-åring började hon odla på en kolonilott. Trädgården hemma i Järbo är naturligtvis en plats för odling numera. Mest grönsaker, men även blommor.
– Men det ska vara njutning, jag är inte den som stressar med trädgården. På sommaren blir det många vatten- och kaffepauser, säger Anette.
Sedan schäfern Samantha kom in i familjen blir det däremot inte riktigt lika mycket påtande i grönsakslandet.
– Tanken med att skaffa en stor hund var för att få vara ute i skogen mycket. jag känner det som rikedom om jag fyllt frysen med blåbär och kantareller, eller fått hem ett helt lass ved som jag köpt från en skogsägare i närheten.
Vad är hälsa för dig?
– Min balans är att jag jobbar hårt när jag jobbar. Sen vilar jag genom att röra på mig i skog, mark och på tomten, men också genom att ligga på soffan och läsa eller plöja serier. Sen såklart äta rätt. Det handlar om ett mående där man också kan äta gott och det man själv njuter av. Hitta en balans.
Till sist – vad ska du göra i sommar?
– Mina somrar brukar börja med att vara ledig och landa. Sen börjar jag tänka på vad jag vill göra, som att vandra i Fulufjället eller åka till havet. Jag är i mycket en struktuerad person, men det är något jag fått lära mig, egentligen vill jag inte bestämma saker i förväg.
Artikeln tidigare publicerad i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nummer 2/2022.