På besök i Vintrosa: Odlingslycka bland tomater och chili

Den ena har haft ett brinnande odlingsintresse sedan de tidiga tonåren, den andra ett starkt öga för färg, form och upplevelsen. Tillsammans äger och driver de Tant Grön – en utflyktspärla strax utanför  Örebro.

Från en hobbyverksamhet med ett växthus på 300 kvadratmeter, till butik, trädgård och kafé och 15 anställda året runt. Pernilla och Susanne på Tant Grön har på 16 år närt sin gröna oas i Vintrosa och skapat en plats som vunnit flera priser, som till exempel Årets utflyktsmål.

Ett kafé fanns egentligen inte alls med i planen. Men kunderna ville annat.
– Kaféverksamheten har växt massor hela tiden, och det är kunderna som velat det. Förra året fyllde vi 15 år och då nöp vi oss lite i armen och blickade tillbaka. Det har hänt ganska mycket under åren. Från en hobbyverksamhet till ett utflyktsmål som är öppet året om, säger Pernilla.

Drygt 15 personer jobbar nu på Tant Grön året om, på sommaren det dubbla. I trädgården odlar de upp groddar, ärtskott, tomater och ätbara blommor som de dekorerar tallrikarna med.
– Vi skulle aldrig mäkta med att odla allt som våra kunder äter, men det känns fint att kunna dekorera maten med det vi själva odlar, säger Pernilla.

Det var hennes odlingsintresse som lade grunden till Tant Grön, tillsammans med systern Susannas flytt till Vintrosa där Pernilla redan bodde.
– Hon är inte riktigt lika odlingsnördig som jag är, utan är mer åt färg och form. Hon har stor restaurangerfarenhet och har även det kreativa ögat för att skapa magiska miljöer och upplevelser som är lite av vår nisch också.

Var kommer ditt odlingsintresse ifrån?
– Delvis är jag nog påverkad av min farmor som älskar odling. Redan som ung tonåring var jag också väldigt förtjust i att odla växter och jag köpte krukväxter och odlingslitteratur istället för kläder.

Sedan fyra år tillbaka driver Pernilla även bloggen Odlingslycka.com. Ett sätt att dela med sig av sina nördkunskaper. Extra odlingsnördigt blir det på henens Instagramkonto @chilidrottningen där den som vill veta allt om chili- och tomatodling kan få en rejäl dos kunskap.
– Jag har så många nördiga grejer som jag vill nå ut med och inspirera andra med. Jag tycker om att dela med mig och att inspirera kunder och andra intresserade är det bästa jag vet, säger Pernilla.

Varför ska man odla själv?

– Man får en helt annan förståelse och respekt, njutning och smaker … allt det där blir annorlunda. För att inte tala om stoltheten att skörda någonting som man har odlat själv. Från ett frö eller en liten planta är man med och ser utvecklingen. Sen skördar och äter man med vördnad, och det smakar så mycket bättre. Det är häftigt att få den här förståelsen och helhetsbilden. 

Habanero St Martin heter den här chilisorten. Följ @chilidrottningen på Instagram, eller besök odlingslycka.com där Pernilla delar med sig av sina kunskaper om odling.

ODLINGSTIPS

Pernilla på Odlingslycka.com ger sina bästa odlingstips just nu.

Vilka ätbara saker ska man satsa på att odla själv?
– Om man pratar hälsa så tycker jag absolutt att man ska odla groddar så här års. Groddar innehåller så mycket vitaminer och mineraler. Jag tycker även att man kan odla tomater, gurka och chili såklart.

Hur kommer man igång med att odla groddar?
– Det är superenkelt! Man behöver frön och någon form av behållare, till exempel en glasburk med ett finmaskigt nät och en gummisnodd, så som min mamma odlade groddar på 80-talet. Sen har man färdiga groddar på cirka fem dagar beroende på vilken sorts groddar det är. Alfalfa och rättika är de snabbaste groddarna.

Vilket är ditt bästa odlingstips inför våren?
– Ha inte för bråttom! Många blir inspirerade av olika sidor på nätet och så kör man igång. Men ta det lugnt och anpassa din odling efter de förutsättningar du har. Tomatodlingarna kan vara känsliga för om du drar igång för tidigt. Då kan de bli långa och väldigt rangliga.

Vad ska man odla i trädgården?
– Det man gillar att äta och det man har plats för är utgångsläget. Har man plats för ett fruktträd så är det klart att man ska ha ett äppelträd. Och vill man ha tips på en sort så kanske jag säger Fredrik eller Katja som är mina äppelfavoriter.

Artikeln tidigare publicerad i Hälsofrämjandets medlemstidning Hela Hälsan, nummer 1/2022.